Gündem

Fed sonrasında risk iştahının azaldı

 

 

Fed sonrasında risk iştahının azaldığını izliyoruz. Dün beklentilere yakın açıklanan karar sonrasında ABD borsaları ilk başta yukarı yönde hareket yapsa da, Powell’ın martta sıkılaştırma adımları atmaya hazır olduğunu belirtmesi ile endeksler sert satışlarla karşılaştı. Bir ara %3’ün üzerinde primli seyreden Nasdaq, daha agresif bir Fed algısının oluşmasıyla günü yatay kapattı. S&P500 ise %0,15 oranında düştü. Bu sabah da vadelilerde %1 ile %1,5 arasında kayıplar gözleniyor. Asya’da da bazı ana borsalarda %3’e varan satışlar var. Dolar endeksi (DXY) yakın zirvesine doğru yükselişini sürdürürken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı devam ediyor. Küresel risk algısındaki zayıflama ile birlikte BIST100 endeksi de güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde enflasyon görünümü ve borsada düşen yabancı oranları Borsa İstanbul’u şahin bir Fed’e karşı daha az duyarlı yapsa da, kısa vadeli düşüş trendine giren ve aylık ortalamasının altında zayıf bir görüntü sergileyen endeks gün içerisinde de satıcılı seyredebilir. 

 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Dün Fed beklentiler dahilinde faizleri sabit bırakırken, mart ayında varlık alım programının sonlandırılması kararını aldı ve faizlerin mart ayında artacağına dair güçlü sinyal verdi. Bilanço daraltılmasına başlanmasının zamanlaması ile ilgili olarak ise faiz artırımı sonrası işaret edildi. İstihdam görünümü olumlu olarak nitelenirken, virüsün ekonomik aktivite için aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ettiği, enflasyonda arz sorunlarının gevşemesiyle düşüş olacağı beklentisi ise korundu. 
 
Toplantı sonrası konuşan Powell yüksek enflasyon ve istihdam piyasasındaki görünüme atıf yaparak ekonominin artık güçlü parasal desteğe ihtiyacı olmadığını, varlık alımlarını durdurma zamanı olduğu ve  martta faiz artırımının uygun olacağını belirtti fakat faiz artırımının ne ölçekte olacağına dair fikir beyan etmedi.  Bilanço daraltılmasının hacmi ve zamanlaması ile ilgili karar almadıklarını belirtti. Koşulların bir önceki sıkılaştırma döneminden farklı olduğunu söyledi ve mevcut koşulların daha hızlı hareket etmelerini desteklediğini belirtti. Omicron varyantının ise ekonomiyi kısa vadede etkileyeceğini vurguladı. Ayrıca varlık fiyatlarının şu an için finansal istikrar için önemli bir tehlike oluşturmadığını belirtti. 

Bunun yanında Kanada Merkez Bankası, dünkü toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %0,25 seviyesinde sabit tuttu, ancak genel ekonomik büyüme nedeniyle politika faizini düşük seviyelerde tutma konusundaki ileriye dönük yönlendirmesini kaldırdı ve böylece 2018’den bu yana ilk faiz artırımının önünü açtı. Banka, ülke ekonomisinin 2022’ye kayda değer bir ivme ile girdiğini ve alınan kapsamlı bir dizi önlemin ekonomik durgunluğun atlatıldığını gösterdiğini belirtti. Ayrıca Banka, Omicron varyantının, yılın ilk çeyreğinde ekonomik faaliyetlerde etkisinin gözlendiğini ancak ekonomik etkisinin, varyant kaynaklı dalganın ne kadar hızlı geçtiğine bağlı olmakla birlikte, önceki dalgalardan daha az şiddetli olmasının beklendiği belirtildi. Bunun yanında Banka, enflasyonun 2022’nin ilk yarısında %5’e yakın olacağını ve arz sıkıntılarının azalmasıyla bu yılın sonuna kadar yaklaşık %3’e düşmesinin öngörüldüğünü, ayrıca ülke GSYH’ının 2021’de %4,5’lik büyümenin ardından 2022’de %4 ve 2023’te yaklaşık %3,5 büyümesinin beklendiğini belirtti.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Yurt içi beyaz eşya satışlarında son çeyrekte %8,3 düşüş görülmekte fakat aralık ayında satışlar hızlandı ve aylık %8 artış görülmekte. Yıl genelinde bakıldığında ise yurt içi satışlar %11,4 artarken, tedarik zincirindeki sıkıntıların, sektörü zorlamasına rağmen üretimde %17,9, ihracatta ise adet bazında %18 artış görmekteyiz. Kısa vadede ise İran kaynaklı yaşanan enerji arzı kaynaklı sıkıntıların üretime ve ihracata olan yansımaları ise aşağı yönlü risk oluşturmakta.

  • TÜİK madde sepetinde beyaz eşya grubuna dahil ürünlerde, kur gelişmelerinin yansımasıyla TÜFE artışına kıyasla daha fazla fiyat artışı görülmesine rağmen, yurt içi satışlar geçtiğimiz seneye göre arttı.
  • İç talebin seyrine ilişkin göstergeler ise karışık sinyaller vermekte. Aralık ayına ilişkin özellikle TCMB’nin yayınladığı kredi kartı harcamaları verisinde reel ölçekte belirgin düşüş gördük fakat dün açıklanan beyaz eşya satışlarının yanında, otomotiv ve konut satışları aralık ayında arttı. Önümüzdeki dönemde iç talebin seyrine ilişkin fikir edinebilmek adına baktığımız göstergelerden tüketici güveni dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksinde ocak ayında artış görsek de tarihsel ortalamasının altında kalmaya devam etmekte. Bu açıdan önümüzdeki dönemde dayanıklı mallara talepte kısmi düşüş görülebilir. 



*Fiyatlar TÜİK’in yayınladığı madde sepetinden elde edilmiştir.
 Kaynak: TÜRKBESD, TÜİK, Bloomberg HT.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD’de TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin öncü dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek. ABD’de kasım ayında dayanıklı mal siparişleri beklentilerin üstünde aylık %2,6 artmıştı fakat ulaşım ve savunma gibi veride oynaklık yaratan kalemler dışlanarak bulunan çekirdek dayanıklı mal siparişleri aylık %0,1 düşerek yatırımların seyri açısından olumsuz sinyal vermişti. Aralık ayında ise dayanıklı mal siparişlerinin Omicron varyantı endişeleriyle aylık %0,6 gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.30’da geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin revize GSYH büyüme verileri ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi açıklanacak. Nihai verilere göre ABD ekonomisi 3. çeyrekte yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %2,3 büyümüştü. PCE fiyat endeksi yıllıklandırılmış çeyreklik bazda geçen yılın ikinci çeyreğindeki %6,1’den üçüncü çeyreğinde %4,6’ya gerilemişti. ABD ekonomisinin 4. çeyrekte ise büyüme hızının yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %5,3’e, çekirdek PCE fiyat endeksinin ise %4,9’a yükselmesi bekleniyor.

Diğer yandan, ABD’de TSİ 19’da ocak ayına ilişkin Kansas City Fed imalat sanayi aktivite Endeksi açıklanacak. Endeks, aralıkta 17’den 10’a gerileyerek imalat sanayi faaliyetlerinde yavaşlamaya işaret etmiş, bununla birlikte sektörde büyümenin devam ettiğini göstermişti.

Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da 22 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD’de 15 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları hafif düşüş beklentisine karşın 231 bin kişiden 286 bin kişiye yükselmiş ve böylece ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. 22 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 265 bin kişi seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Almanya’da TSİ 10’da şubat ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi açıklanacak. Almanya’da ocak ayına ilişkin GfK tüketici güveni son dönemde artan varyant kaynaklı vaka sayılarına, kısıtlayıcı tedbirlere ilişkin endişeler ve artan enflasyonist baskılar nedeniyle -1,8’den -6,8’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmiş ve böylece haziran ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Şubat ayına ilişkin tüketici güveninin düşüşünü sürdürerek -8’e gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10.30’da TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlanacak ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu ve soru ve cevap kısmında vereceği mesajlar takip edilecek. Bir önceki raporda 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi %11,8 olarak açıklanmıştı. Son yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi %29,75 idi ve tahminlerdeki farklılaşma da dikkat çekmişti. Bu açıdan Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminine yönelik güncellemeler ve buna ilişkin gerekçeler takip edilecek.

Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin 20 Ocak tarihli PPK toplantı özeti yayınlanacak. TCMB, yılın ilk toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Metinde dezenflasyonist sürece ve Türk lirasını öncelikleyen politika çerçevesine yönelik ifadeler dikkat çekmişti. Önceki metinde yer verilen, alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edilmesine ilişkin,”2022 yılının ilk çeyreğini” işaret eden zamanlama ifadesinin güncel metinde olmadığı görülmüştü. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekte. Alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edildiği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğü vurgulanmıştı.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 21 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 2,06 milyar USD (bireysel 1,62 milyar USD azalış ve kurumsal 0,44 milyar USD azalış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %63,5’ten %62,7’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %0,24 artış, YP kredilerde %0,63 azalış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,13 azalış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 21 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,2 milyar USD artarak 109,7 milyar USD’ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin 1,9 milyar USD artarak 9,5 milyar USD seviyesine geldiğini hesaplamaktayız.

ŞİRKET HABERLERİ 

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 2021’nin 4. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %32,1 azalışla 789,9mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 737mn TL, piyasa beklentisi ise 720mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada tahminimizden yüksek gerçekleşen satış gelirleri etkili olmuştur. Şirket’in 4Ç2021 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,9 artışla 22.519mn TL olmuştur. Son çeyrek satışlarının %26,3’ünü oluşturan yurtiçi satışlar %48,4 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %77,6 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 1,1 puanı organik büyümeden kaynaklanırken, kur etkisinin 37,9 puan olumlu etkisi olmuştur. Yurtdışı satışlardaki artışın 38,6 puanı ise şirket satın alımlarından kaynaklanmaktadır. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %88 oranında artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %34,8 artışla 6.477mn TL olurken, brüt kar marjı 7,3 puan azalışla %28,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %66,2 artışla 5.356mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler 1.889mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’de diğer faaliyetlerden 86,8mn TL gider kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %101,6 artışla 3.010mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 2,2 puan artışla %13,4’e yükselmiştir. 4Ç2021 FAVÖK’ü ise %6,6 azalışla 1.779mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı ise 6,4 puan azalışla %7,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 305,2mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 32,6mn TL gider yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 2.308mn TL olmuştur. Böylece, 81,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 4. çeyreğe göre %32,1 azalarak 789,9mn TL’ye gerilemiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 5,2 puan azalarak %3,5 seviyesine gerilemiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı %7,6 artışla 3.065mn TL’yi göstermiştir.

Şirket 2022 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre 2022 yılında konsolide cironun %60’ın üzerinde artmasını beklenmektedir (2021:%+67). FAVÖK marjının %10,5 civarında gerçekleşmesi öngörülürken, net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi %25’dir. (2021 FAVÖK marjı %10,6, NİS/Satışlar:%26,3) Yatırım harcamaları beklentisi ise 220mn EUR’dur. (2021:228mn EUR)

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket, 306mn TL nominal değerli çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle toplam 306mn TL nominal değerde ve %100 oranında bedelsiz artırılarak 612mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurdu.

Enerjisa Enerji  (ENJSA, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Enerjisa Enerji A.Ş. ve bağlı ortaklığı Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ulusal uzun vadeli kredi notunu AA+(tur) olarak teyit etmiştir. İki notun da görünümü Durağan’dır. Aynı zamanda Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin Fitch kredi derecelendirme sürecine karşılıklı mutabakata dayalı olarak ticari sebeplerle son verilmiştir.

Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu tarafından; paylarının tamamı Şirkete ait olmak üzere, gayrimenkul edinilmesi, proje geliştirilmesi, satış ve kiralama işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Kazakistan’da şirket kurulmasına karar verildiği daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu şirket, 4.371.770 KZT (Kazakistan Tengesi) sermaye ve ТОО «Ziraat GYO Kazakhstan » unvanı ile Limited Şirket olarak kurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ 

Beyaz Eşya: TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “TÜRKBESD’e üye firmalar olarak geçen yıla göre yatırımlarımızı %30’un üzerinde bir oranda artırmayı planlıyoruz. İhracatın öneminin giderek arttığı bir dönemde sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise rekabet gücümüzü korumak adına kritik önem taşıyor. 2021 yılında beyaz eşya satışlarımız bir önceki yıla göre %16 oranında artarak 34 milyon 407 bin 771 adete ulaştı” ifadelerini kullandı. (Kaynak: AA)

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Şubat döneminde (A2) spot boru ithalatı yapmaya hak kazanan şirketler olan Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ve SOCAR Enerji’nin rezerve etmeye hak kazandıkları kapasite miktarlarını açıkladı. Buna göre; Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Kıyıköy giriş noktasından günlük 5mn m3, SOCAR Enerji Ticaret A.Ş ise Türkgözü giriş noktasından günlük 4mn m3, gaz girişi sağlayacak.

Ayrıca, Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, Kasım 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 artışla 26 milyon 3 bin 60 megavatsaat oldu. Lisanslı elektrik üretiminde en büyük pay %33,7 ile doğal gaz santrallerinin oldu. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Formet Metal ve Cam Sanayi (FORMT): Şirketin, 199.808,69 m2 açık, 29.957 m2 kapalı alana sahip bir gayrimenkulü bulunan Oyak Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin %100 hisselerinin 65mn TL bedel ile satın alınmasına ilişkin Sermaye Piyasası Kuruluna yapmış olduğu başvuru olumlu sonuçlanmıştı.

Oyak Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin paylarının şirkete devrinin tescili için Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığı ve tescil işleminin tamamlanmasının ardından satın alma bedelinin 40mn TL tutarındaki kısmı peşin olarak, kalan tutarı taksitli olarak ödeneceği açıklanmıştır.

Gediz Ambalaj (GEDZA): Şirket’in Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirmiş olduğu bina inşaatı tamamlanmış olup, Gediz Belediye Başkanlığı’na yapmış olduğu yapı kullanma izin belgesi başvurusu onaylanmıştır. 2147 m² kapalı alan işletmeye kazandırılmıştır.

Manas Enerji Yönetimi (MANAS): Şirket ile İGDAŞ arasında ihale bedeli 29,2mn TL olan “2022 Yılı Doğalgaz Sayacı Alımı” sözleşmesinin imzalandığı açıklanmıştır.

Pasifik Gayrimenkul (PSGYO): Pasifik GYO A.Ş. ve Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş’den oluşan ve Şirket’in %99 pay ile Pilot ortak olduğu Adi Ortaklığın, Eyüpsultan Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Eyüpsultan İlçesinde yer alan yaklaşık 36 bin m2 arsanın Devlet İhale Kanununa göre satışı ihalesini kazanması sonucunda, Pasifik GYO-Pasifik İnşaat Kemerburgaz Adi Ortaklığı ile Eyüpsultan Belediye Başkanlığı arasında 26.01.2022 tarihinde Taksitli Satış Sözleşmesi imzalanmış, sözleşme kapsamında 164,3mn TL peşinat ödemesi gerçekleştirilerek tapu devri aşamasına geçilmiştir.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket ile Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. arasında dün Tufanbeyli Termik Santrali, Bandırma Enerji Üssü, Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali’nde ve opsiyonel olarak Balıkesir Rüzgar Enerji Santrali’nde (BARES projesi) arazi üstü Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesis edilerek tüm elektrik, inşaat ve mekanik işleri dahil olmak üzere anahtar teslim olarak kurulması (panel tedariki hariç) amacıyla sözleşme bedeli 7,75mn USD + KDV (17,mn USD + KDV tutarındaki BARES projesi dahil) olan sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamındaki güneş enerji santrallerinin toplam kurulu gücü BARES projesi dahil 27.6 MWp/22.9 MWe olacaktır.
 
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 59 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 376 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,77 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,76-%1,88 bandında hareketin ardından %1,87 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana varan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -